Jaakko Kölhi

Omantunnonvapaus

Eduskuntaan on päätymässä mielenkiintoinen kansalaisaloite. Kysymys omantunnonvapaudesta ansaitsee huomiota ja keskustelua. Olen hieman pettynyt siihen, että aloitteen ovat omineet uskonnolliset ja konservatiiviset piirit. Mielestäni aloite on kannatettava myös liberaalista vinkkelistä ja toivon sen menevän läpi.

Ihmisellä tulee olla oikeus vakaumukseen sekä oikeus kieltäytyä työtehtävästä, jonka suorittaminen on täysin vastoin tätä vakaumusta. Toisaalta tästä pitää ilmoittaa työnantajalle suoraan ja avoimesti, mielestäni jo työhönottotilanteessa, jos on selvää, että tehtävänkuvaan saattaa sisältyä tällaisia tehtäviä. Työnantaja voi sitten arvioida, kannattaako palkata henkilöä, joka ei välttämättä voi suorittaa kaikkia työnkuvaan kuuluvia tehtäviä.

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään myös kiireellisinä tapauksina, joissa äidin henki on vaarassa. Tämän takia sairaaloiden tulee taata, että paikalla on aina henkilökuntaa, jotka voivat keskeytyksen suorittaa. Aborttia vastustava henkilö voisi siis edelleen kouluttautua alalle, mutta samalla hän ottaa riskin, ettei häntä palkata, sillä hän ei pysty suoriutumaan kaikista mahdollisista työtehtävistä.

Katsotaan miten aloitteelle käy. Toivottavasti ei tule pelkkää uuninsytykettä niin kuin kaikista edellisistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Matias Härkönen

Olen pitkälti samaa mieltä. Jos paikan päältä löytyy tekijöitä, jotka voivat tuon vapaaehtoisesti suorittaa, niin sitten varataan aika niille. Mutta jos äidin henki on vaarassa, tulee jokaisen pystyä toimimaan hätätilanteissa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itsestäni ei olisi yli 10-viikkoisten abortointiin, kymmenen viikon jälkeenhän nousee mahdollisuus että abortoitava lapsi "syntyy" elävänä ja siinä sitten katselet kun lapsi kitisee ja tukehtuu hengiltä...tähän voi mennä 5-10 minuuttia.

Kun näin tapahtuu, vanhemmat saavat kriisiapua, henkilökunta ei. Henkilökunnan odotetaan olevan tunteettomia koneita.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Reilu puoli vuotta sitten minulla oli uskomaton onni todistaa oman tyttäreni syntymää. Siitä näkökulmasta ja muutenkin tällainen tuntuu varsinaiselta kauhuskenaariolta.

Näissä tapauksissa henkilökunnalle tulisi tarjota tukea samalla tavalla kuin vanhemmille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitenkähän työtoverit suhtautuvat henkilöön, joka kieltäytyy virkavelvollisuuksistaan ja ilmoittaa olevansa etiikkansa suhteen heitä korkeammalla tasolla?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Hyvä kysymys! Varmasti asia, jota työnantajan kannattaa työhönottotilanteessa pohtia.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eikä pelkästään pohtia, vaan kysyä suoraan, onko hakijalla aikomus kieltäytyä joistakin työnkuvaan liittyvistä tehtävistä tai toimenpiteistä?

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi Vastaus kommenttiin #12

Aivan, ja pohtia myös sitä että "Mitenkähän työtoverit suhtautuvat henkilöön", kuten yllä kirjoitettiin.

Mielestäni tällaisessa tapauksessa hakijalla on jopa velvollisuus itse kysymättä ilmoittaa, että ei voi suorittaa raskaudenkeskeytykseen liittyviä toimenpiteitä, mikäli on päivänselvää, että ne tulisivat olemaan osa työnkuvaa.

Jonas Hellgren

Omatunnonvapaus voi olla poliitikoille vaikea pala käsitellä ja käsittää koska pääsääntöisesti he ovat vapaita omatunnosta.

pekka numminen

Lähipiirissäni on syntynyt ja jäänyt eloon hyvin pieni keskosvauva joka syntyi raskausviikolla 24/25. Lääkärit antoivat eloonjäämistodennököisyydesi alle 50%, lapsi on nykyään siis elossa ja normaalin terve.

Kun sitten luen vaikkapa iltalehdestä...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014111718842601_u...

"Raskaus oli jo niin pitkällä, yli puolenvälin, että sikiö oli pienen keskosen kokoinen ja muistutti elävää lasta.

- Vauva syntyi ja se päästi ensihuutonsa. Me kaikki siinä huoneessa, minä ja vanhemmat, kuulimme sen. Lapsi yritti tehdä hengitysliikkeitä ja se huitoi käsiään. Olimme kauhuissamme."

...niin voin todeta sinulle Pekka Roponen, että minulle vähemmän moraalista tuskaa aiheuttaisi tappaa aikuinen ihminen, kuin yli 20 raskausviikon ikäinen sikiö.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vähemmän tuskaa tappaa tietoinen, kuolemaa pelkäävä ihminen, kuin sikiö, jolla ei ole mitään tietoisuutta? En ymmärrä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Sori vaan kaikille ei-uskovaisille, jotka haluaisivat tätä aloitetta kannattaa (mistä tässä blogissa oli kyse). Asian nimittäin ovat tosiaankin kaapanneet täysin nämä fundamentalistit. Ja monen vuoden nettikeskustelutaisteluiden jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että heille ovat ihmisarvon mittaisia ainoastaan se 1+ jotain päivän ikäinen solumöykky sekä uskovainen hoitohenkilökunta. Kenenkään muun hengellä ei ole mitään merkitystä.

Itse en aloitetta kannata. Menkööt muihin töihin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #9

yli kymmenviikkoisella sikiöllä on kädet ja jalat, yli 15 viikkoisen abortointi on käytännössä keskossynnytys elvytyskiellolla, eli katsotaan päältä kun keskonen ilman keskoskaappia ja lisähappea kituu ja tukehtuu hengiltä. kyseinen toimenpide on yleensä niin traumaattinen että vanhemmat vaativat kriisiapua, hoitohenkilökunta ei tätä saa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kiinnitin huomiota samaan. Todella pelottava ajatus. Onkohan noin ajattelevia paljonkin? Se tietysti selittäisi paljon siitä, miksi maailma on sellainen kuin on...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä heitä valitettavasti on niin moneksi, että eduskuntaankin on riittänyt.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No minäpä yritän selittää: eiköhän näissä tämän keskustelun yhteydessä esiin nostetuissa tapauksissa ole ollut kysymys siitä, että sikiö on alkanut osoittaa ihmismäisiä piirteitä, kuten hengen haukkomista jne. mikä saa sikiön tuntumaan ihmismäiseltä. Suurimmalle osalle ihmisistä iskee jonkinlainen suojelureaktio päälle, kun pientä lasta muistuttava osoittaa jonkinlaisia hädän merkkejä.

Aikuinen ihminen taas ei samanlaista suojelureaktiota herätä.

Niin, ja tällä ei sinänsä ole minusta mitään tekemistä sen kanssa, etteikö ihmisten pitäisi miettiä vakaumustaan ennen kuin hakeutuu sellaiseen ammattiin, jossa tällaisten valintatilanteiden eteen joutuu.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Todella liberaalia vaatia tietylle joukolle ihmisiä oikeutta päättää siitä, mitä joku toinen saa tehdä omalle keholleen. Eiköhän se hoitohenkilökunnan valinnanpaikka ole se, kun päättää pyrkiä sisään oppilaitokseen. Ei mikään muukaan ammattiryhmä saa valikoida työtehtäviä niiden mielekkyyden perusteella ja kieltäytyä niistä, mitkä tuntuvat ikäviltä. Jostakin syystä uskonto antaa tähän kuitenkin ihan erilaista pontta. Se on ihan perseestä.

Ajatellaanpa hetki, että tämä aloite menisi läpi. Sen jälkeen Suomessa olisi tilanne, jossa julkisen palvelun työntekijä saisi kieltäyty osasta palkkatyötään vakaumukseen vedoten ilman seurauksia, mutta vakaumuksensa vuoksi palkattomasta, ei-vapaaehtoisesta asepalveluksesta kieltäytymisestä säädettäisiin edelleen pakkotyö- tai vapausrangaistus. Ihmisten surmaamisen opettelu on kyseenalaistamaton velvollisuus, mutta syntymättömät sikiöt ovat omantunnonkysymys. Suhteellisen perverssi ajattelutapa minusta.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Ei Elmo, omalle keholleen voisi edelleen teettää raskaudenkeskeytyksen, siitä ei ole kyse. Vaan siitä, voiko työnantaja pakottaa tällaiseen, jos se on erittäin merkittävällä tavalla vastoin työntekijän vakaumusta.

Itse asiassa lähes jokaisessa työpaikassa voi pyrkiä vaikuttamaan tehtävänkuvaansa. Jos näyttää siltä, että keskeisten tehtävien suorittaminen ei ole mahdollista niin tuskin työsuhde kovin pitkään jatkuu - tai syntyy ollenkaan. En siis ole ehdottamassa, etteikö kieltäytymisellä saisi olla seurauksia. Sillä saa ja suorastaan pitää olla seurauksia. Mutta sen tulee olla periaatteessa mahdollista, toisin kuin on nyt.

Mitä tulee nykymuotoiseen asevelvollisuuteen, se on sairas järjestelmä joka tulisi pikimmiten purkaa.

Toimituksen poiminnat